Personeelszaken: personeelsbemiddeling

28 augustus 2017
 Categorieën: Consulting, Blog

Delen

Bent u op zoek naar goed personeel? Dan zijn daar verschillende manieren voor. 

Eigen personeel

Als u een vacature heeft, is het verstandig om dit binnen uw bedrijf bekend te maken. Wellicht dat een van uw huidige medewerkers wel interesse heeft in deze vacature. U kent deze persoon al, dus het is wellicht makkelijk in te schatten of deze persoon geschikt is voor deze functie. Is er binnen uw bedrijf geen geschikte kandidaat, dan weten uw medewerkers vaak wel iemand van buiten het bedrijf, bijvoorbeeld een kennis of buurman. Uw medewerkers kennen uw bedrijf goed en ook de kennis of buurman kennen zij, zij kunnen daardoor goed inschatten of een persoon in uw bedrijf zou passen. Het is dus belangrijk om intern bekend te maken dat er een vacature is. Veel bedrijven hebben tegenwoordig ook een account op social media, hier kunt u de vacature ook op vermelden. Uw huidige personeel kan de vacature dan weer delen via hun eigen account en zo wordt de vacature heel snel breed verspreid. Op deze manier kunt u wellicht toch nog via uw eigen personeel aan nieuw personeel komen. 

Uitzendorganisatie

Een ander idee is een uitzendorganisatie. Als u voor de eerste keer contact zoekt met hen, dan zullen zij een afspraak met u maken, omdat zij het bedrijf willen zien. Zij willen de sfeer proeven en zien wat voor mensen er bij uw bedrijf werken. Daarna zullen zij in hun personeelsbestand gaan kijken of er personeelsbemiddeling mogelijk is, zij kijken of zij een persoon hebben die aansluit bij het profiel en of deze persoon ook bij uw bedrijf past.  Als iemand zich inschrijft bij een uitzendorganisatie, dan zullen zij deze persoon altijd persoonlijk willen spreken. Dit is belangrijk, omdat zij alleen op deze manier een goede match kunnen maken tussen uw bedrijf en een kandidaat. Als zij iemand voorgesteld hebben aan u, maakt u zelf de keuze of u hem wel of niet uit wilt nodigen voor een gesprek. Als u kiest voor een gesprek en daarna wilt u de kandidaat een kans geven, dan zal deze voor u gaan werken. De kandidaat wordt betaald door de uitzendorganisatie (u betaalt weer aan hen). Als een kandidaat voldoet, kunt u hem of haar uiteindelijk in dienst nemen. U kunt vooraf afspraken maken met de uitzendorganisatie over de duur van de periode waarin de kandidaat via hen bij uw bedrijf werkt. Mocht de kandidaat uiteindelijk toch niet voldoen en wilt u afscheid van hem of haar nemen, dan kan dat op elk moment. De uitzendorganisatie zal dan opnieuw kijken of er personeelsbemiddeling mogelijk is met een andere kandidaat uit hun bestand. Veel succes met het zoeken van de juiste kandidaat voor uw bedrijf! Profas mobility overheid B.V. helpt graag met uw personeelsbemiddeling.