Uitbesteding administratie en boekhouding

28 augustus 2017
 Categorieën: Consulting, Blog

Delen

5 tips voor het ordenen van de MKB administratie

De boekhouding; dat is iets waar menig ondernemer te weinig aandacht aan besteedt. Zij besteden voornamelijk veel aandacht aan bijvoorbeeld hun strategieën, fabricage, productiviteit en allerlei andere onderdelen van hun organisatie. Echter kost het erg veel waardevolle tijd als de administratie een puinhoop is. Het maakt het er niet makkelijker op om de organisatie in goede banen te leiden. Ook is het van erg groot belang dat er nauw op de financiën gelet wordt in verband met belangrijke besluiten die genomen moeten worden gebaseerd op de huidige financiële situatie van de organisatie. De boekhouding moet op orde zijn.

Hieronder een 5 aantal tips die kunnen bijdragen aan de administratie voor MKB:

1. NIET UITSTELLEN Wanneer u elke week maar een kwartiertje eraan besteedt, blijft u een goed beeld hebben van wat er aan de hand is binnen de organisatie. Het grote nadeel van uitstellen is dat het zich alleen maar gaat opstapelen. Als u de cashflow niet kent, heeft u geen idee van waar het geld elke maand naartoe gaat en wat de vaste kosten allemaal zijn. Het is relatief eenvoudig om de administratie bij te houden van een klein tot middelgroot bedrijf, dus ook betreft het categoriseren van de kosten.

2. HOUD IN DE GATEN OF U UW GELD DAADWERKELIJK ONTVANGT U vindt dit misschien logisch klinken, maar toch is het niet zo logisch als u denkt. Veel bedrijven vergeten namelijk dat er ook klanten zijn die de factuur helemaal nog niet betaald hebben. Dit is een resultaat van de financiën niet goed bijhouden. Daarom is het van groot belang dat u alles goed bijhoudt en de klanten die regelmatig niet of te laat betalen goed in de gaten gaat houden. 

3. HOUD DE WINSTMARGE IN DE GATEN Buiten het feit dat het van groot belang is dat u weet wat voor bedrag er binnenkomt, is weten wat u elke maand overhoudt nog van groter belang. Zorg dat u rekent vanaf het begin en check elke maand de winstmarge zodat u een goed overzicht krijgt hoe uw organisatie eraan toe is. Tijdens de opzet van een nieuwe organisatie kan het gebeuren dat u voornamelijk gefocust bent op de sales. Vergeet niet dat het belangrijker is om te weten of u winst of verlies draait op uw product of service in plaats van alleen maar zoveel mogelijk proberen te verkopen. Een bedrijf houdt het niet lang vol als er teveel met verlies wordt verkocht. 

4. NOOIT ZAKELIJK EN PRIVÉ COMBINEREN Als dat niet gedaan wordt, levert het alleen maar onnodige stress op op het moment dat u deze dingen door elkaar haalt en dan weer moet gaan verdelen. Het overgebleven budget kan flink tegenvallen als er pas achteraf gekeken wordt naar de uitgaven. Gebruik daarom ook een bedrijfsrekening om overzicht te behouden op alle bedrijfsgerelateerde uitgaven, en een andere rekening die u alleen gebruikt voor privé-uitgaven. 

5. DURF EEN SPECIALIST IN TE SCHAKELEN We leven in een wereld die continu beweegt en veranderd. Daarom kan het handig zijn om een financieel expert in te schakelen die u hulp kan bieden met de administratie voor MKB. Deze kan u onafhankelijk advies bieden en u helpen een financieel overzicht te behouden als u de boekhouding zou uitbesteden. Kijk hiervoor bijvoorbeeld bij AEC Uden